Hétvége

2015.02.28. 09:55

Uwe Clemens berepülte az egész világot

Segesváron született, keresztül-kasul repülte a világot, Kanadától Európa szinte minden országán át, egészen Grönlandig, és most Németország katonai attaséja hazánkban. Uwe Clemens alezredest az Albatrosz Repülő Egyesület hívta meg a megyeszékhelyre, hogy tartson előadást életéről és repülési élményeiről.

Lovász Lilla

Uwe Clemens a fehérvári előadáson. A pilóta utoljára 2009-ben emelkedett a levegőbe, utána meg is kezdte diplomáciai tanulmányait

A legtöbb kisfiú álma, hogy pilóta lehessen; Uwe Clemensnek is az volt, ám ő azok egyike, akik valóra is váltották álmukat. A müncheni Bundeswehr Egyetemet elvégezve az Egyesült Államokba került „pilótaiskolába”, majd Nagy-Britanniában és ismét Németországban folytatódott a kiképzés, hogy aztán Tornado-pilótaként berepülje a világot – mintegy 17 éven át.

– Hogy mi volt a legemlékezetesebb? Sosem felejtem el az első légi utántöltésemet: egy hatalmas üzemanyagszállító gép mögött úgy kell egyensúlyozni, hogy a tankerből kinyúló cső pontosan a helyére kerüljön a gépemen, majd szinte „bebetonozva a levegőbe”, követni a légi óriást amíg a tankolás be nem fejeződik. Az óriási koncentrációt igénylő művelet aztán már rutinnál vált, de az elsőt sosem felejtem el – meséli Uwe Clemens.

– Egyébként a kiképzés volt pályám talán legszebb időszaka, azon belül is az észak-amerikai évekre emlékszem vissza legszívesebben, ahol nemcsak, hogy nap mint nap izgalmas repülési feladataink voltak, de sok-sok nemzet fiaival tanulhattam együtt. Tizenöt-húsz különböző országból érkezett pilótanövendék osztotta meg egymással a mindennapjait, örömét, és nehézségeit, és nekem nagy élmény jelentett, hogy ennyi különböző ember ilyen jól tud együttműködni – emlékszik a kezdetekre az egykori pilóta. Uwe Clemens nemzetközi tapasztalatai gyorsan gazdagodtak:

– Egy pilóta reggel, amikor munkába indul, sosem tudja, hogy néhány óra múlva a világ melyik részén köt ki. Az USA és Kanada után az európai kontinens számos országában jártam. Első grönlandi leszállásomat sosem felejtem el, hiszen gyönyörű az a sziget; de mindenhol fogadtak szépségek: Nagy-Britannia, Francia-, Spanyol- és Olaszország, Portugália, Dánia, Belgium, Hollandia, Norvégia gyakori célpontjai voltak a gyakorló repüléseknek.

A „soknemzeti” élmény meghatározó volt: Clemens a diplomáciai pályát választotta miután elérte a vadászpilóták felső korhatárát, a 40. életévét. Utoljára 2009-ben emelkedett a levegőbe, s nyomban utána meg is kezdte diplomáciai tanulmányait. Hazánkba 2013-ban érkezett, hogy részt vegyen a vezérkar felsőfokú vezetőképzésén; véderő attasénak pedig tavaly szeptemberben nevezték ki.

A német és magyar katonai kapcsolatok ma zökkenőmentesek – véli Uwe Clemens.

– Ma már fő feladatunk, hogy a jövőbe tekintsünk: a magyar-német kapcsolatot napjaink eseményein keresztül kell megítélni, hiszen mindkét ország tagja a NATO-nak, az Európai Uniónak; de nemcsak külpolitikai partnerek, barátok is vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!