Hírek

2013.05.26. 15:08

A kilencven éves "pilótanövendék" - repülő majális Börgöndön

Az évszakhoz képest hűvös idő ellenére is több ezren látogattak ki vasárnap az Albatrosz Repülő Egyesület majálisára a börgöndi repülőtérre.

Tihanyi Tamás

Már hét éve rendez nagy sikerrel repülő majálist az Albatrosz Repülő Egyesület. Idén egy szép, megható esemény tette fel a koronát a programra: vasárnap köszöntötték a kilencven esztendős Molnár Dánielt.

Először Pretz János, a majális rendezője üdvözölte a vendégeket, s elmondta: elsősorban a gyerekekre gondoltak az esemény szervezésekor, őket szeretnék egy életre elkötelezni a repülősportok mellett. Ennek érdekében sorban bemutatkoztak a sárkányrepülők, a vitorlázók és az ejtőernyősök, egész nap lehetett sétarepülésre jelentkezni, elhozták eszközeiket a tűzoltók, a rendőrök és sok más mellett még fegyverbemutató is volt.

Cser-Palkovics András polgármester megköszönte az egyesület munkáját, s kijelentette: a gyerekek fogékonyak, s csak rajtunk múlik, mit mutatunk meg nekik a világból. Az Albatrosz Repülő Egyesület pedig csupa jó példát mutat. A településvezető nem hallgatta el a börgöndi repülőtér jövőjével kapcsolatos véleményét sem. Azt mondta, hisz abban, hogy a reptér sorsa még ebben az évben megnyugtatóan rendeződik, s megoldás születik. Ez azonban az Albatrosz RE nélkül nem jöhet létre, s ezt mindenkinek meg kell értenie. A városon, az egyesületen biztosan nem múlik a megegyezés, s reméli, a harmadik félen sem – fogalmazott Cser-Palkovics András.

Ezután feltárult a hangárajtó, de mögötte ezúttal nem repülőgépek, hanem születésnapi külsőségek várták a látogatókat. Egy film levetítése után Szilády Dezső, a repülő egyesület elnöke méltatta az idős Molnár Dániel életútját (akiről korábban lapunk Hétvégi mellékletében írt riportot). A veterán pilótát - aki Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő levelét is kézhez kapja -,  a polgármester oklevéllel köszöntötte és átadta neki a Szent István Emlékév bronz érmét.

A meghatott Molnár Dániel bevallotta, elsírta volna magát, ha nem lenne olyan kemény kun-magyar fajta. Életének állomásait idézte fel. A Horthy Miklós Nemzeti Kiképző Alap egyik utolsó kiképzett pilótájaként a háború végén még bevetették volna a legújabb német sugárhajtású vadászgépen, de szerencsére az öngyilkos küldetésre már nem kerülhetett sor. Berlin ostrománál esett fogságba, 48 kilósan került haza, ahol a kommunista rezsim a múltja miatt eltiltotta a repüléstől, pedig öt géptípuson vizsgázott korábban. Székesfehérvár ha nehezen is, de befogadta, míg végül az Albatrosz Repülő Egyesületnél visszatalált a repülősök nagy családjába és ismét magába szívhatta a reptér semmivel össze nem téveszthető levegőjét.

Józsa Dávid, a vitorlázórepülők szakosztályvezetője felolvasta az Albatrosz RE aznapi „hadparancsát”, amely szerint a 90 éves pilóta átképzést kap a Po-2-es repülőgépre. Molnár Dániel ezek után elfoglalta helyét a világháborús veterán kétfedelű repülőgép második ülésében, egy másik, jól megérdemelt helyét pedig a magyar pilótalegendák képzeletbeli társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!