Hírek

2015.09.13. 17:18

20. Börgöndi Repülőnap: égen s földön látvány

Székesfehérvár-Börgönd – Érdemes volt megfogadni Charlie tanácsát a híres slágerből. Azonban a földön is sok-sok érdekes dolog történt.

Szabó Zoltán

A 20. Börgöndi Repülőnapon például kigyulladt és lángolt egy időre a reptér. Nem kellett azonban nagyon megijedni a nagyszámú látogatónak, hiszen csak gyakorlat volt, ami történt. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Albatrosz Repülő Egyesülettel együttműködve egy kisrepülőgép műszaki mentési bemutatóját tartotta a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság bevonásával. A látványos bemutatón a feltételezett veszélyhelyzet a következő volt: egy kétszemélyes kisrepülő kényszerleszállást hajtott végre, és a landolás után a kifolyt üzemanyag bizony lángra lobbant.

A gyakorlaton a tűzoltók vitték el a veszélyes, égő területről a pilótát, és átadták a mentősöknek
Fotó: Koppán Viktor

A fehérvári hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat feladata volt a pilótának és utasának kimentése a kisrepülőből, az égő üzemanyagot pedig habbal oltották el. A gyakorlatban a mentőszolgálat munkatársai is részt vesznek.

A repülőnap egyébként az ismert és kedvelt látványosságok mellett újdonságokat is kínált. A gyerekek és a felnőttek is nagy érdeklődéssel figyelték a krosszmotoros artista mutatványt. Elképesztő ugrásokat és figurákat láthattak a nézők az ügyes és bátor motorostól. Odébb veterán autók sorakoztak, a központban a hasonló találkozókról már ismert régi Citroen-nel. Láthattunk régi Porschét, Alfa Sidert, Trabant 500-asat. Az NDK csodakocsija a rally-autók között is felbukkant, Zúzó 1 rendszámmal.

A repülőnap főszereplői természetesen az égi csodák voltak. Repülő alkalmatosságok, minden változatban. Kisrepülők, szárnyas sárkányrepülők, nagyobb szállítók, mozgékony helikopterek. Utóbbi szimulátorát is ki lehetett próbálni, azzal a jelszóval, hogy az élmény valós, kockázat viszont nincs. Ha jól láttam, egy igen ritka, angol Delphine típusú sugárhajtású gépet is kiállították, nem messze tőle pedig régi MIG-et véltem felfedezni. Persze az égi, légi bemutatók sem maradhattak el, pilóták is számot adtak tudásukból, merészségükből. Azt pedig a városban is láthattuk-hallhattuk, hányszor megfordult a fejünk felett az a gép, amelyből páratlan látvány a lenti Székesfehérvár.

A haditechnika szintén jelen volt. Egyfajta kiállítás formájában, mert megtekinthettük a régi dzsipeket, járműveket (UAZ, VAZ, GAZ, Mercedes 250 GP), de ott volt a Magyar Honvédség is, amely katonai toborzást tartott. Némi pikantériaként másutt dögcédulát is készítettek, méghozzá mindjárt a villám tetoválás és henna festés szomszédságában. A repülőgépek rajzokon, festményeken szintén feltűntek, aki akarta, vehetett a képekből. A gyerekeknek, nőknek interaktív elfoglaltságokat kínáltak a szervezők, a Palacsinta együttes pedig kedves szövegű dalokkal szórakoztatta, táncoltatta meg a legkisebbeket. Repült tehát az idő, égen s földön is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!