Légi és földi csodák a XX. Börgöndi Repülőnapon

2015.09.08. 13:48
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2015. szeptember 8. (kedd)
Minden eddiginél több újdonsággal várják az érdeklődőket. Galéria 
 
 
 
Ismét együtt ünnepelhetnek a repülés és a technikai sportok szerelmesei. Vasárnap immár huszadik alkalommal rendezik meg a Börgöndi Repülőnapot. A jubileumi program keretében látványos légi és földi bemutatók, valamint kulturális és közösségi események is várják az érdeklődőket. A részletekről sajtótájékoztató keretében számolt be Viza Attila tanácsnok, Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke, valamint Józsa Dávid, az Albatrosz Repülő Egyesület szakosztályvezetője.
 
 
A levegő menői vasárnap újra elkápráztatják fantasztikus produkcióikkal az érdeklődőket a jubileumi, XX. Börgöndi Repülőnapon. Szeptember 13-án egész napos program keretében nyújtanak élményekkel teli pillanatokat a család minden tagja számára. A közkedvelt és nagy népszerűségnek örvendő esemény Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával valósul meg.
 
„Azt gondolom, hogy igazán méltó módon ünnepelhetjük meg vasárnap a jubileumi, XX. Börgöndi Repülőnapot. Ahogy az az előzetes programtervben kitűnően látszik, egy kellemes családi és közösségi eseménnyel várja az egyesület a székesfehérvári és a környékbeli lakosokat. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata teljes mellszélességgel támogatja a rendezvényt. A város felismerte, hogy mindenképpen figyelembe kell venni azoknak a „repülős embereknek” a munkáját, akik nélkül bizton állíthatom, hogy ez a reptér már nem létezne. Egy több mint százezres európai nagyváros jelentős repülőtér nélkül nem kerülhet fel a nemzetközi térképre. Reményeink szerint ez a tervünk a jövőben megvalósul, ezért is örömteli Székesfehérvár és az Albatrosz Repülő Egyesület által kötött stratégiai megállapodás. Az egyesület által elvégzett alázatos munka, valamint a Börgöndi Repülőnapok népszerűsége jól példázza, hogy mekkora létjogosultsága van ennek az eseménynek Székesfehérváron.” – mondta Viza Attila tanácsnok, aki köszönetét fejezte ki az Albatrosz Repülő Egyesületnek, hogy 5000 jegyet biztosít a vasárnapi rendezvényre az általános iskolások számára.
 
Az érdeklődőknek több újdonsággal és izgalmas produkciókkal készülnek a szervezők a börgöndi reptéren. „A jubileumi rendezvényünkre dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint a város támogatásával kerülhet sor. Immáron huszadszor rendezhetjük meg a Börgöndi Repülőnapot, az pedig külön boldogságot jelent számunkra, hogy jövőre lesz százéves Székesfehérvár repüléstörténete. Természetesen a kilencvenéves évfordulóhoz hasonlóan a centenáriumot is szeretnénk méltóképpen megünnepelni, hiszen a repüléstörténetnek rengeteg vonatkozása van Székesfehérvár tekintetében. A mostani eseményünkre is színes programot állítottunk össze. Az elmúlt időszakhoz képest annyiban változik a Börgöndi Repülőnap, hogy ezúttal a katonai repülés jelentős alakjai is megjelennek, sőt mi több, a szolnoki katonai ejtőernyősökkel hajt végre bemutatóugrást az Albatrosz Repülő Egyesület. Az érdeklődők megcsodálhatják a katonai repülésben kiemelkedő eredményeket elérő Vári Gyulát is, aki Mig-29-es gépével évekig az aranyérmeket hódította el a nemzetközi versenyeken. További kuriózumot jelent, hogy szintén először lehet majd látni az Albatrosz Repülő Egyesület és a Katasztrófavédelem közös gyakorlatát. Egy repülőgépen keletkezett tűzesetet imitál majd a gyakorlat, melynek keretében a mentés körülményeit mutatják be a repülőtéren. A Katasztrófavédelemmel és a Rendőrséggel kötött megállapodás értelmében az ilyen szituációkra is felkészítjük az Albatrosz Repülő Egyesület pilótáit.” – tette hozzá Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke.
 
A Börgöndi Repülőnapot a város támogatásával szervezi meg az Albatrosz Repülő Egyesület, amely úgy döntött, hogy 5000 jegyet oszt ki azon székesfehérvári általános iskolák gyermekei számára, akik egyébként nem tudnának részt venni az eseményen. A nemes gesztus kapcsán Szilády Dezső hozzátette: „Nekünk fákat kell ültetnünk annak érdekében, hogy az elkövetkezendő évtizedekben továbbra is magyar pilóták repüljenek a hazai légtérben.”
A bemutató programok tekintetében a szervezők gondoltak a családokra is, így igazi közösségi esemény várja az érdeklődőket vasárnap reggel 08.00 órától egészen 18.00 óráig. A nagyszabású eseményen a nők és a gyermekek számára is egész napos interaktív elfoglaltságot kínálnak a szervezők. Lesz többek között tánc, labdajáték, motocross és karate bemutató is. Ezen kívül a földi bemutatók kapcsán, akik a technika iránt érdeklődnek, több szimulátor is a rendelkezésükre áll majd.
 
A vasárnapi programon az Albatrosz Repülő Egyesület nemzetközi szintéren jelentős eredményt elérő sportrepülői is elkápráztatják a közönséget. Köztük lesz Józsa Dávid is, aki a pár héttel ezelőtt a Csehországban megrendezett Vitorlázó Műrepülő Világbajnokságon bronzérmet szerzett. A keddi sajtótájékoztatón az Albatrosz Repülő Egyesület szakosztályvezetője a repülőprogramokat ismertette részletesen. „Vári Gyula személyében egy olyan fantasztikus egyéniség érkezik a vasárnapi eseményünkre, aki a kilencvenes évektől kezdve Kecskeméten volt Mig-29-es pilóta. Érdemes róla tudni, hogy az Angliában megrendezett repülőbemutatókon rendre az első helyet hódította el az értékeléseknél. Nyugdíjba vonulását követően sem hagyta abba a repülést, hiszen a Magyar Légierőnél továbbra is felszállt a Jak-52-es típusú motoros műrepülőgéppel. Vasárnap szintén egy ilyen típusú géppel tart majd két bemutatót Vári Gyula a közönségnek. A Repülőnapon valóban újdonság lesz, hogy An-2-es típusú repülőkkel katonai és civil ejtőernyősök közösen hajtanak végre desszantugrásokat. Ez mindenképpen érdekes lesz a nézők számára, mivel az utóbbi tíz-tizenöt évben nem lehetett látni ilyen körkupolás katonai ernyőket.” – mondta Józsa Dávid, aki azt is elárulta, hogy saját bemutatójában olyan figurák szerepelnek majd, amelyek igazán látványosak lesznek a közönségnek.
 
Az egyesületet Székesfehérvár közel százéves repülősmúltja inspirálja. A keddi sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az éppen száz éve született Vitéz Szentgyörgyi Dezső életútjának és érdemeinek bemutatására is a Börgöndi Repülőnapon. Vitéz Szentgyörgyi Dezső a második világháború legtöbb légi győzelmével büszkélkedhetett. A háborút megelőzően a Székesfehérvár-Sóstói repülőtérre vonult be katonának, majd ezt követően az egyik legjobb vadászgépre, a Messerschmitt 109-re képezték ki. Több mint másfél évig szolgált a háború alatt Székesfehérváron, melynek keretében elévülhetetlen érdemeket szerzett a honi légtér védelmében.
 
A XX. Börgöndi Repülőnap plakátja letölthető a Galériából.
 
 
 
Szöveg: Samu Miklós
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.