Hírek

2014.09.14. 21:46

Börgöndi repülőnap - Délelőtt hajtóműzaj, délután mennydörgés

A délutáni zápor sajnos megszakította a tizenkilencedik repülőnapot, ám ami és aki tudott, azért a levegőbe emelkedett addig.

Tihanyi Tamás

Az esős, szeles idő ellenére vasárnap délelőtt abban bíztak a 19. repülőnap szervezői, hogy a programoknak legalább egy részét meg lehet rendezni. Délutánra várták a Gripeneket, érkezett volna Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok. Az ünnepélyes megnyitón Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke arról szólt, hogy a szervezést már márciusban el kellett kezdeni, hiszen a két nagy veterán, a Po 2-es és a Li 2-es típus a világon egyedülálló, ezért kedvelt résztvevője a bemutatóknak, így programjaikat korán le kellett kötni.

Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere bejelentette: a városnak az az érdeke, hogy a börgöndi repülőtér jövőjét hosszú távon biztosítsa, ezért igyekeztek a tulajdonossal peren kívüli megállapodást kötni. Erről már megszületett az elvi megállapodás, a részleteket a jövő héten tárgyalja a megyeszékhely közgyűlése. Ha ez életbe lép, akkor a jelenlegi üzemeltetővel, az Albatrosz Repülő Egyesülettel dolgozzák ki annak a részleteit, miként hasznosíthatja a város – talán már a jövő év elejétől – saját tulajdonaként a leszállóhelyet. Ha ez az elképzelés nem hoz eredményt, hosszú pereskedés következhet: repülés nélkül.

A bejelentést követően a településvezető megnyitotta a repülőnapot, az égi programok sorát, amelynek első szereplője az orosz második világháborús veterán kétfedelű, a Po 2-es volt. Aztán sorban a levegőbe emelkedtek a gépek, megérkezett a honvédség egykori kiképző lökhajtásosa, a Delfin is, az utasokkal pedig egyik fordulót teljesítették a másik után. Aztán egy festői, ám annál bosszantóbb zivatarfelhő véget vetett mindennek, pedig a két Gripen-pilóta már felszálláshoz melegítette a hajtóműveket (ráadásul kétszer annyi repülőidőt kaptak, mint tavaly). Veres Zoltán addig kitartott az indulás mellett, amikor már nem maradt néző az esőverte légikikötőben, aki megcsodálhatta volna bemutatóját. Nem volt értelme ezen dühöngeni, ezúttal kitolt a sors a szervezőkkel. De ha ez csak minden tizenkilencedik alkalommal történik így, lenyeljük a békát. Jövőre ugyanis jubileum!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!